Mac4Dummies.nl

Geen vraag te gek als het gaat om je Mac

You are not logged in.

#1 18-04-2015 15:24

Peter
Doorknoper

Photo's vervangt iPhoto en meer nieuws!

Met de OSX update 10.10.3 heeft Apple ook het nieuwe programma "Photo's" in werking gesteld en daarmee iPhoto vervangen. Het grote doel van dit programma is om je foto's via iCloud te beheren en zodoende doorlopen op je Mac, iPhone en iPad beschikbaar te hebben. Uiteraard is het een geheel nieuw programma met meer en nieuwe mogelijkheden, die ook via andere knoppen gevonden moeten worden. De mogelijkheden in het fotobewerker zijn zelfs nog wat uitgebreid en fijner instelbaar. Maar "Photo's" blijft in de eerste plaats nog steeds een simpele database waarin je je foto's bewaard en beschikbaar houdt voor allerlei ander gebruik. Dat gebruik komt dan vrijwel altijd neer op "delen" en juist dat delen wordt nu via "Photo's" en iCloud weer heel gemakkelijk gemaakt. Apple heeft een pagina aangemaakt om met het programma te kunnen starten:

https://www.apple.com/osx/photos/

De filosofie achter dit programma is simpel als je het vanuit het gebruik van iPhone en iPad bekijkt. Door de juiste instellingen in iCloud, kommen de gemaakt foto's direct in je eigen iCloud terecht en heb je ze meteen ook op een ander apparaat ter beschikking, dus ook op je Mac. Daarbij verzekert Apple dat het originele bestand altijd (ongewijzigd) te beschikking blijft en dat gewijzigde bestanden juist weer automatisch worden toegevoegd als een nieuw bestand. Je moet dan ook op je iPhone/iPad even "Mijn Fotostream" aanzetten.

Het hele pakket mogelijkheden is gewoon teveel om even snel doorheen te lopen en je hebt al minstens een kwartier nodig om weer nieuwe knoppen te vinden en toe te passen.

Een ander (gepatenteerd) nieuwtje is dat al je foto al direct automatisch worden geoptimaliseerd qua scherpte. Je kunt echter ook nog altijd scherpte (naar onscherp) en de verzadiging c.q. kleurcontrasten blijven instellen en b.v. ook een z/w versie maken. Dat automatisch scherpstellen heeft al een tijdje "proefgedraaid" in OSX en diegenen die 10.10 draaien, hebben ook alweer gemerkt hoe het beeld op je monitor zich automatisch scherp stelt als je b.v. surft of een bestand opent in Voorvertoning.

In feite zijn dit allemaal nog voorbereidingen op de 3D-mogelijkheden die binnenkort worden ingevoerd. Ook daar heb ik patenten over voorbij zien komen en dat belooft een behoorlijke revolutie te worden. Met 3D bedoel ik niet 360 graden bereik, waar ook wat over te doen is, maar echt 3D, waarin een camera zo geavanceerd is dat het beeld ook elektronisch in 3D wordt opgeslagen zodat je b.v. in dat beeld zou kunnen gaan "zweven" en het brandpunt vanuit ontelbare andere perspectieven kunt bekijken.

Andere interessante patenten die ik voorbij heb zien kopen gaan over 3D-geheugen en over de z.g. "force-click", waar nu ook al druk aan wordt gewerkt en waarvan wordt gefluisterd dat het al in de iPhone 6S zal verschijnen. Apple ontwikkelt dus een systeem waarmee de mate van aanraking op het scherm van een iPhone/iPad wordt waargenomen en waarmee de mate van aanraken/drukken, verschillende functies gaan krijgen. Voorbeeld:
- Je raakt (met je vinger) een bestand op de normale manier aan en het bestand wordt geopend.
- Je drukt net wat harder op dat bestand en het product kan worden geprint.

Zoals we weten draait bij Apple alles om gebruiksgemak. In de verschillende (en het zijn er vele) ontwikkelingsprocessen, wordt soms wat doorgeschoten en in andere juist weer tekortgeschoten. Het blijft echter een mooie proeftuin en ik weet dat ons nog vele nieuwe dingen te wachten staat! wink

P.S. Mensen die (net als ik) graag even de kat uit de boom kijken en geen massa aan foto's in iCloud willen hebben, kunnen nu in de iCloud-system prefs instellen dat elke (met iPhone/iPad) gemaakte foto automatisch (via iCloud) in "Photo's op je Mac terechtkomt. En dat gratis en voor niets en hetzelfde gebruiksgemak als het automatisch zinken van je telefoonnummers en agenda e.d.


Catch the noodle before you go freak!wink

Offline

#2 18-04-2015 16:44

Peter
Doorknoper

Re: Photo's vervangt iPhoto en meer nieuws!

Even een kleine opmerking/waarschuwing voor het aanvinken van je eigen foto-streaming. Doe dat wel op de juiste volgorde want anders heb je kans dat toch je hele inhoud aan foto's wordt geupload. Voor de duidelijkheid:
Ga naar je systeemvoorwaarden.
Klik eerst ook "Foto's "aan" in het lijstje.
Open dan de optionknop in dat venstertje.
Klik dan de twee andere opties "uit".

Als je het andersom doet staat alles automatisch "aan".

Activeer het ook op je iPhone/iPad en speel er daar wat mee, dan komt het vanzelf op gang.

Ik heb bij de presentatie begrepen dat het ook in samenwerking met een PC zou moeten werken, maar ik weet niet in welk programma o.i.d. je dat dan zou moeten instellen.


Catch the noodle before you go freak!wink

Offline

#3 19-04-2015 11:49

Peter
Doorknoper

Re: Photo's vervangt iPhoto en meer nieuws!

Nog een opmerking. Dit werkt met IOS7 dat nog op een iPhone 4 draait en natuurlijk met alle nieuwere toestellen en IOS8.


Catch the noodle before you go freak!wink

Offline

#4 27-04-2015 21:26

Peter
Doorknoper

Re: Photo's vervangt iPhoto en meer nieuws!

Apple kwartaalcijfers kunnen nu (vandaag) elk moment bekend worden gemaakt. Met name de groei in de verkoop van het aantal iMacs is (weer) opvallend. Analisten verwachten alweer recordwinsten en record dividenden die per aandeel worden uitgekeerd.


Catch the noodle before you go freak!wink

Offline

#5 01-05-2015 13:12

Peter
Doorknoper

Re: Photo's vervangt iPhoto en meer nieuws!

In navolging van mijn post over de dubbele functies van een trackpad is er vandaag weer een nieuw patent verschenen om een trackpad nog meer functies te kunnen geven. Het is nooit duidelijk of Apple een gepatenteerde techniek ook echt gaat toepassen, maar in dit schrift worden sensoren on het trackpad geplaatst waarmee de plaats van indrukken wordt "gevoeld" en een trackpad dus ook een heel klein beetje kan kantelen als je b.v. aan één zijde drukt. De sensoren zijn heel gevoelig en het gaat om tienden van mm en ook daar kun je natuurlijk extra functies aan hangen.


Catch the noodle before you go freak!wink

Offline

Board footer

Powered by FluxBB