Mac4Dummies.nl

Geen vraag te gek als het gaat om je Mac

You are not logged in.

#11 04-04-2016 10:35

peterp0st
The Postman

Re: En nou doet die het niet meer

Offline

#12 04-04-2016 12:40

Peter
Doorknoper

Re: En nou doet die het niet meer

Tweakers laat mij niet toe........ waarschijnlijk omdat ik hun cookies niet accepteer. Kun je hier een quote posten?


Catch the noodle before you go freak!wink

Offline

#13 04-04-2016 12:53

Roberta
Uskoke

Re: En nou doet die het niet meer

'Apple moet smartphones aanpassen aan EU-eis voor universele lader'

Door Olaf van Miltenburg, donderdag 13 maart 2014

Het Europees Parlement heeft zich donderdagmiddag achter een richtlijn geschaard die fabrikanten verplicht om hun telefoons tegen 2017 compatibel te maken met een universele lader. Volgens de SP voldoet Apple met zijn Lightning-interface niet aan de eisen.

Het wetsvoorstel dat donderdagmiddag met grote meerderheid is aangenomen verplicht fabrikanten om hun mobiele telefoons geschikt te maken voor gebruik met een universele lader. De verplichting is onderdeel van harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten over het gebruik van radioapparatuur in producten zoals mobiele telefoons en het doel is onder andere om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen.

Daarnaast noemt de richtlijn de incompatibiliteit van opladers voor mobiele telefoons, smartphones, tablets, digitale camera's, muziekspelers en vergelijkbare apparaten 'bijzonder vervelend voor consumenten'. "Interoperabiliteit tussen radioapparatuur en accessoires zoals opladers vereenvoudigt het gebruik van radioapparatuur en vermindert de hoeveelheid onnodig afval en de kosten", staat in het voorstel, "Met name mobiele telefoons die op de markt worden aangeboden moeten compatibel zijn met een universele lader".

Laders mobieltjes  Een woordvoerder van GroenLinks zegt blij te zijn met het voorstel, maar weet niet of dat betekent dat Apple zijn connector moet veranderen; wellicht zou het meeleveren van een connector voldoende zijn. De SP denkt wel dat Apple zijn connector moet vervangen. "Apple moet eindelijk zijn opladers aanpassen", laat SP-Europarlementariër Dennis de Jong aan Tweakers weten. "Dat werd hoog tijd ook, want het is bekend dat voor Apple zijn eigen opladers en andere accessoires een goudmijn zijn en dat de consument hiervan de dupe is. De generieke opladers zijn immers veel goedkoper en bovendien hebben nu veel mensen problemen als ze hun kabeltje vergeten zijn." De Jong was als lid van de commissie Interne markt en consumentenbescherming bij eerdere stemmingen over de tekst betrokken.

De Europese Commissie moet de plannen overigens nog uitvoeren en kan ertoe besluiten om dat niet te doen. "Maar als Europees Parlement kunnen we daartegen in het geweer komen en in het Europees Parlement zelf is een meerderheid voor uniformiteit of in ieder geval compatibiliteit", aldus De Jong.

Ook volgens de Deense Europarlementariër Christel Schaldemose, die eveneens lid is van de commissie Interne markt en consumentenbescherming, moet Apple zijn producten aanpassen als de wet in 2017 zou ingaan. "Als Apple niet voldoet aan de nieuwe wet, zal het bedrijf niet in staat zijn om telefoons te verkopen aan de 500 miljoen potentiële klanten in Europa", zou Christel Schaldemose volgens de Deense krant Ekstra Bladet gezegd hebben.

Apple USB Adapter 5 W (MB707ZM/A met lightning kabel) Ondanks de mening van de SP en Schaldemose is nog onduidelijk wat de EU onder 'compatibel' gaat verstaan. De iPhones van Apple beschikken bijvoorbeeld over een door de fabrikant ontwikkelde Lightning-aansluiting en zijn dus niet direct compatibel met de micro-usb-lader. Apple schaarde zich eerder wel achter een intentieverklaring die de grote fabrikanten in 2009 met de EU tekenden, maar daarbij was het meeleveren van een verloopstuk voldoende en het stond het fabrikanten in principe vrij van de afspraken af te wijken. Bovendien liep de intentieverklaring eind 2012 af en is die niet verlengd, tot frustratie van de EU.

Ook zal de richtlijn pas in 2017 gelden, zodat ook nog onduidelijk is welke aansluiting voor de universele lader gebruikt zal worden. Lidstaten hebben twee jaar de tijd om de richtlijn in wet om te zetten als de Europese Commissie niet dwars ligt en daarna hebben fabrikanten nog een jaar om er aan te voldoen. Momenteel is micro-usb de standaard. De USB 3.0 Promoter Group heeft een Type-C-connector voor usb 3.1 aangekondigd voor toekomstige apparaten, zoals smartphones, tablets en laptops. De connector past ook omgedraaid in apparaten, net als de Lightning-aansluiting van Apple. Half 2014 volgt de definitieve specificatie van de Type-C-connector.

Bron: Tweakers

Offline

#14 04-04-2016 13:27

Peter
Doorknoper

Re: En nou doet die het niet meer

Ach ja.... dit verhaal. Door lobbyisten via een achterdeurtje in dat parlement geperst, om Apple de wind uit de zeilen te nemen...... Welke verstandige bestuurder gaat nu innovatie blokkeren?

In de praktijk heeft Apple hier wel verstandig op geanticipeerd. Apple heeft het "type C" usb uitgevonden en gepatenteerd, maar vanwege dit soort bestuurlijk gepruts, ook meteen gratis opengesteld voor elk bedrijf dat er gebruik van wil maken.


Catch the noodle before you go freak!wink

Offline

#15 24-08-2016 07:57

Sypie
24/7 MacGek

Re: En nou doet die het niet meer

Roberta wrote:

Kan of mag Mac je eigenlijk verplichten alleen hun spullen te kopen. Ik vind dit nogal vreemd.

Je hoeft niet alles van Apple te kopen maar ze hebben wel voor accessoiremakers het label "Made for iPhone" in het leven geroepen. Zolang je geen namaak of Chinees spul hebt kun je er van uit gaan dat deze accessoires wél werken.


De technische vooruitgang van TV's is omgekeerd evenredig met de kwalitatieve inhoud van het aanbod wat er is.

Offline

#16 24-08-2016 12:49

Deskman
Opperdummie

Re: En nou doet die het niet meer

de Lightning connector moet mechanisch en elektronisch aan een aantal eisen voldoen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat je accu ontploft als hij geladen wordt in je auto. In de lightning connector zit een elektronisch circuit - het is allemaal digitaal en er gaat zowel stroom als data als geluid doorheen. Nogal complex ding.

En ook gewoon uit China hoor.

Apple verbiedt je niet om rotzooi te kopen maar verplicht de fabrikanten om goedgekeurde Lightning stekkers te kopen om in te bouwen in hun snoertjes en andere zaken. Zonder hun goedkeuring werkt het niet en heb je niet het recht je iPhone op te blazen met een fout snoertje.

Link met nóg meer gezeur hier over: http://www.extremetech.com/electronics/ … -analyzede


"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day."  Douglas Adams

Offline

Board footer

Powered by FluxBB