Mac4Dummies.nl

Geen vraag te gek als het gaat om je Mac

Je bent niet ingelogd.

#1 21-11-2010 12:53

Karel Haighton
Gast

Kernel Panic op de Mac

Beste mensen,

Ik open dit onderwerp om jullie te helpen met het oplossen van een Kernel Panic op de Mac.

Wat is een Kernel Panic?
Op de Mac is het besturingssysteem opgesplitst in twee delen: de Kernel en Mac OS. De Kernel is te vergelijken met Dos: je kan er alles mee op de Mac maar het is niet erg gebruikersvriendelijk. Mac OS bedient de computer door het uitvoeren van Kernel instructies.
Mac OS houdt een eigen logging bij en geeft duidelijke foutboodschappen als er iets aan de hand is. De Kernel houdt geen logging bij en geeft onduidelijke foutmeldingen die Kernel Panics genoemd worden. Een Kernel Panic kan verschillende oorzaken hebben.

Een Kernel Panic kan voorkomen bij het opstarten en hij kan optreden tijdens het gebruik van de Mac. Als hij optreedt bij het opstarten toont hij soms wat er aan de hand is. Hierbij vertelt hij verschillende dingen waar onder een paar foutcodes. Aan de hand van de foutcodes en de melding kan je herkennen wat er aan de hand is. Je de Kernel Panic achteraf in de log van Mac OS terug vinden door de oude log op te zoeken.
De oude log vind je door het programma "Console" (in hulpprogramma's) op te starten. Klik op "logbestanden" en op "systeem.log".
De meest recente meldingen kan je terugvinden door in console te klikken op console-berichten.

Hoe kan je een Kernel Panic op de Mac oplossen?

1. Verwijder alle verbindingen tussen de Mac en de externe apparaten (harde schijf, netwerk en printers) en start de Mac opnieuw op. Een Mac start ook op zonder muis of toetsenbord.
2. Sluit de muis en het toetsenbord aan. Zodra je daarna de muis of het toetsenbord verbindt kan je hem direct gebruiken.
3. Doe dit ook met de andere apparaten die je hebt losgekoppeld. Zodra de Kernel Panic verschijnt weet je wat er aan de hand is.
4. Als je nog geen Kernel Panic hebt start je het programma activiteitenweergave (in hulpprogramma's) op.

Mogelijke oorzaken zijn:

Interne of externe harde schijf
Verwijder bij het opstarten de aansluiting met de externe harde schijf en start hem opnieuw op. Als de Kernel Panic dan nog verschijnt kan je het volgende doen:
1. Stop de schijf die meegeleverd is met systeemherstel en herstart de MAC.
2. Houdt tijdens het opstarten de C toets ingedrukt.
3. Kies voor schijfhulpprogramma en kies voor "herstel schijfbevoegdheden"

De volgende foutcodes kunnen er verschijnen:

0x00000002 - Server probleem?
0x00000000 -
0x00000010 - SystemUIServer
0x00000009 - lezen na het einde (EOF) (Server probleem)
0x000000a2 - batterij
0x000000007 - Corrupt skip list (Server probleem?)
0x000000098 - System Failure

De batterij.
Als er een batterij in zit haal deze er uit en plaats deze weer opnieuw en controleer ook de aansluitingen tussen de Mac en de batterijhouder.

Vaak komt een Kernel Panic voort uit een probleem met het interne geheugen. Controleer dit door activiteitenweergave (in hulpprogramma's) op te starten en te klikken op "systeemgeheugen". Het beste is dat elk van de kleuren voorkomt.

Server probleem
Het kan zijn dat een van de kabels naar de server niet goed werkt of dat Airpport niet goed werkt. Afhankelijk van de situatie moet je dan de server uit zetten en de verbinding met de server opnieuw maken en hierna de server weer aan zetten. Of er verbinding is kan je controleren door activiteitenweergave (in hulpprogramma's) op te starten en te klikken op "netwerk". Start hierna Safari op. Binnen een korte tijd (5 minuten) moet er minimaal iets gebeuren op het netwerk.

De Mac loopt op 1 pit (processor).
Controleer dit door activiteitenweergave (in hulpprogramma's) op te starten en te klikken op "cpu". Binnen een korte tijd moet elk van de processoren wel minimaal een keer aangesproken zijn.

Offline

Forum footer

Powered by FluxBB