Mac4Dummies.nl

Geen vraag te gek als het gaat om je Mac

Je bent niet ingelogd.

Forum regels

Je moet de regels accepteren om te registreren

Forumgedrag

Afspraken maken

Mac4Dummies.nl hoopt een groot forum te worden. Hoe meer mensen er langskomen om hun vragen te stellen hoe groter de kans op een complete chaos, je kunt je dus voorstellen dat er afspraken nodig zijn. Dit gaat niet alleen over wat nou wel en niet mag, maar ook over hoe je jezelf gedraagt; anders is het in no-time een zootje. En dat laatste wil niemand natuurlijk.

Misschien dat een aantal regels je wat overdreven in de oren zal klinken, maar in de praktijk blijkt deze regulering gewoon nodig te zijn om het forum 'leefbaar' te houden. Het forum is namelijk méér dan tekst in een database, getypt door verschillende mensen. Het forum is een 'levende gemeenschap' waar je samen met anderen de 'bewoners' van vormt. Net zoals elders is het ook hier een kwestie van (veel) geven en nemen. Jij helpt anderen en anderen helpen jou, en daarbij behandel je elkaar zoals je zelf ook graag behandeld wilt worden.

Het is hier nog net geen helpdesk. We verwachten dan ook dat je voordat je hier komt zelf wel enige moeite doet, en op het forum duidelijk kenbaar maakt wat je zelf hebt gedaan, wat je wilt bereiken en wat je daarin tegenhoudt.

Mocht je een topic openen, maak je probleem dan duidelijk middels een goede topictitel en openingsreactie. Als je reageert op een topic, doe dit dan constructief en duidelijk. Een geintje moet kunnen, maar moet niet een heel topic gaan beheersen. Het is overigens al helemaal niet de bedoeling dat je hier de boel even flink op stelten komt zetten.

Voordat je je toevlucht zoekt op M4D.nl:

 • Lees eerst de handleiding / tutorial / De helpfunctie (veelal het Help item in het menu).
 • Bezoek eens de website / het forum van de leverancier.
 • Neem eens een kijkje bij search-sites als Google en als die het niet kan vinden zet dan je zoektermen ook in je startpost.
 • Logisch nadenken en gewoon proberen.
 • ...

Het is dus niet de bedoeling dat als je ergens eventjes niet uitkomt of je snel advies wilt, je een berichtje op het forum kwakt en een uurtje later de oplossing komt afhalen. Je wordt geacht zelf initiatief te nemen en als je er echt niet uitkomt pas de hulp van het forum in te roepen!

Voordat je een topic opent:

 • Probeer de search eens, hoe groter het forum hoe meer antwoorden je zult vinden.
 • Neem de forum-FAQ's eens door, indien die er zijn.
 • Stel je vraag in het juiste sub-forum.

Fora zijn in de loop der jaren een vergaarbak geworden van veel problemen. De kans is dus groot dat iemand anders jou al voor is geweest met hetzelfde probleem of dat het opgenomen is in een FAQ, maak daar gebruik van. Problemen die via de search of een FAQ opgelost kunnen worden of anderszins niet voldoen aan de policy zullen gesloten worden.

De topictitel:

Goed. Jij hebt een boeiend onderwerp of een interessante vraag en je wilt daar een topic voor openen. Neem dan even de tijd om een duidelijke topictitel te bedenken. Zo kunnen andere mensen sneller zien of het onderwerp voor hen ook interessant is. Al is een topictitel met allemaal hoofdletters lekker duidelijk, het wordt niet echt gewaardeerd, simpelweg omdat dat irritant is: "HELP [iets] DOET HET NIET !!!" is dus niet de bedoeling. Met een halve topictitel weet niemand meteen wat je bedoelt en het kan heel wat irritatie opwekken als dat dag in dag uit gebeurt. Begin je topictitel met bijvoorbeeld [iPod Video] of [MacBook]. Zet er dan ook meteen de kern van je vraag bij, want met "[iMac] Doet het niet....." schieten we ook niet veel op. Een topictitel die begint met "[onderwerp]" is al een goede insteek en maakt alles overzichtelijker wat echt gewenst is. Een goede topictitel is dus het halve werk.

De openingspost:

De andere helft is een duidelijke omschrijving van wat je bedoelt. Alhoewel een quiz op de tv heel leuk kan zijn, hebben we hier liever een discussie of een goed gesprek. Als we moeten gaan raden wat je bedoelt zorgt dat er alleen maar voor dat je geen antwoord krijgt. Wees niet alleen duidelijk, maar ook nog eens enthousiast! Anderen zullen bereid zijn je te helpen als je laat merken dat je al flink bezig bent geweest en bereid bent om zelf nog wat te klussen om er iets van te leren. Toon ook aan dat je zelf snapt waar je mee bezig bent.

Dingen waar je rekening mee dient te houden:

 • Leg je probleem goed uit. Hetgeen jij zegt is namelijk het enige dat anderen van jouw probleem weten. Hoe meer (relevante) informatie je geeft, hoe beter je geholpen kunt worden.
 • Noem eventueel ter zake doende omstandigheden en feiten (gebruikt OS, hardware etc).
 • Maak duidelijk wat je zelf hebt geprobeerd en vertel waarom dit je niet verder geholpen heeft. Wees hierbij specifiek, zodat de info relevant is. "Ik heb niets gevonden" zegt niets.
 • Geef eventueel linkjes naar websites die je hebt bezocht (en geef aan waarom die informatie niet voldoende was).
 • Probeer er een duidelijk! verhaal van te maken dat door andere mensen prettig te lezen en goed te begrijpen valt!

Zoals hierboven wel blijkt zijn een goede en duidelijke openingsreactie en de titel daarvan belangrijke onderdelen van een topic. Wees duidelijk in wat niet werkt, wat je zelf al gedaan hebt en wat je tegenhoudt in hetgeen je wilt.

Reageren:

Reageer on-topic en probeer de topicstarter te helpen met zijn probleem:

 • Laat niet merken dat je de topicstarter dom vindt; dat hij / zij iets niet weet wat jij wel weet, daar kan hij / zij ook niks aan doen: we zijn tenslotte Dummies.
 • Kom je iets tegen dat niet door de beugel kan (op welke manier dan ook), dan is het niet de bedoeling dat je in dat topic de zogenaamde wijsneus gaat uithangen, maar dat je de kwestie meldt. Dit kan via het aanmaken van een topicreport via het knopje "Meld", wat in iedere post staat.
 • Wij Dummies doen elkaar permanent de groeten. Het is dus niet nodig om steeds ruimteverspillende "greetz $user" of iets dergelijks onder je posts te plakken. Als je persé zoiets wilt kun je daar je signature voor gebruiken.

Wat we ook duidelijk niet op prijs stellen:

 • EXCEPTIONEEL HOOFDLETTERGEBRUIK.
 • Topictitels in de geest van "HELP !!!!!!!!! [iets] DOET HET NIET !!!!!!!!!"
 • Een probleem neerleggen in de verwachting dat je begrepen wordt en dat je wel eventjes (binnen 10 minuten) een (kant en klare) oplossing hebt.
 • Te veel smilies gebruiken (of de 'verkeerde').
 • Je probleem binnen 24 uur met een 'schopreactie' onder de aandacht brengen.
 • Je probleem in meerdere sub-fora aan de orde brengen (crossposten / dubbelposten). Eén topic is echt genoeg.
 • Mensen erop wijzen dat er iets niet klopt aan de thread (searchvraag e.d.) Dit kan met het doen van een melding.
 • Reacties die niets bijdragen aan een topic en/of die niet bijster constructief zijn.

Topic einde:

Een topic kan op verschillende manieren ten einde lopen. Een verstomde discussie bijv. behoeft geen uitleg, maar in 2 specifieke gevallen verwachten wij het volgende:

 • slotje: Een moderator heeft je topic gesloten. Neem in dat geval altijd goed de sluitmessage door. Bij twijfel/vragen kun je contact opnemen met de moderator in kwestie via 1 van de mogelijkheden in zijn profiel.
 • opgelost: Je hebt een probleemtopic geopend en het is opgelost. Post dan altijd op welke manier je het hebt opgelost. Op deze manier is het voor een volgende lezer ook makkelijker een oplossing te vinden. Post ook als je het uiteindelijk hebt 'opgelost' door middel van een herinstallatie of format. Opgelost betekent niet dat het topic daarna op slot moet. Wat we wel graag willen zien is dat een opgelost probleem een topicnaam krijgt die voorzien is van de [opgelost] tag.

Illegale praktijken:

Over zaken die Apple ons niet toestaat, te vinden in de gebruikersovereenkomst bij je systeem, kunnen we hier niet duscussiëren. Uiteraard kan een mening gevraagd worden. Inhoudelijke vragen over bijvoorbeeld het installeren van OS X op een niet Apple computer (X86 project) worden op slot gezet. Het mag niet, het hoort niet en dus doen we dat niet! Sinds de Nederlandse rechter gezegd heeft dat ook downloaden, van een illegale bron, illegaal is mag men elkaar daar ook niet bij helpen. Links naar websites, bronnen of bestanden die daar onder vallen worden verwijderd.

Houdt u zich allen aan deze regeltjes, het is voor uw en ons plezier.

Het Mac4Dummies team.

Forum footer

Powered by FluxBB