Mac4Dummies.nl

Geen vraag te gek als het gaat om je Mac

Je bent niet ingelogd.

#1 10-06-2010 22:10

Peter
Doorknoper

Om in 't algemeen op te letten.

We weten allemaal wel dat een Mac en MacOSX erg gebruiksvriendelijk zijn. Omdat we dat allemaal zo ook ervaren, zijn we vaak geneigd om het uiterste van onze Macjes te vergen. Altijd leuk om te zien hoe snel een film wordt gerenderd of fotobewerkingen worden aangepast. Even gemakkelijk is het "volgooien" van je harde schijf met muziek, films en allerlei ander materiaal. Apple vindt dat schitterend want zij vinden dat jij als creatieve gebruiker niet met het beheer van je bestanden moet worden opgezadeld. Vergis je niet. Apple heeft daar altijd al commercieel gebruik va gemaakt en levert bij elk nieuw systeem weer een nieuw zoeksysteem, waardoor jij (zogenaamd) van je bestandenbeheer bent verlost. Leuk bedacht natuurlijk, maar Apple hoopt hiermee dat wij onze harddisk snel helemaal volproppen en dus ok snel een nieuwe Mac gaan kopen, met een nieuwe grotere harddisk en weer meer ruimte dus.
Pas daar dus mee op. Wees kritisch over de bestanden die je echt moet bewaren en zorg ervoor dat je een flink deel van je interne harddisk leeg laat. Bij 40% "leegstand" draait je Mac nog net zo snel als toen je ermee begon. Ga je echter voorbij de 25% en in de richting van de 15%, dan moet MacOSX capriolen gaan uithalen om alle software en bestanden te blijven beheren. Het systeem gaat "kraken" en wordt langzamer, omdat het extra taken krijgt toebedeeld, die het eigenlijk niet wil.
Dit zelfde geldt voor je bureaublad. Er zijn mensen die hun bureaublad helemaal vol hebben staan met mappen en bestanden. Soms wel 100 GB of meer, op het bureaublad. Ze hebben geen idee dat ze daarmee hun Mac opzadelen met extra beheerstaken en dat hun systeem steeds langzamer wordt. Berg je bestanden op in je thuismap en zorg voor voldoende ruimte op je harddisk. Dan blijft je Mac lekker snel en loop je nauwelijks kans op problemen.


"De ene grijpt, waar de ander knijpt!wink

Offline

#2 10-06-2010 23:52

Sypie
24/7 MacGek

Re: Om in 't algemeen op te letten.

Bestanden en mappen op je buroblad worden gezien als een venster, net als een programma heeft. Dit slokt extra geheugen op waardoor er minder overblijft voor het werken met je systeem. Dit wil niet zeggen dat je niets op je buroblad moet zetten maar je moet het niet te bont maken.


De technische vooruitgang van TV's is omgekeerd evenredig met de kwalitatieve inhoud van het aanbod wat er is.

Offline

Forum footer

Powered by FluxBB