Handige MacBook Pro tips: Haal het maximale uit je apparaat!

mac4dummies.nl  > Uncategorized >  Handige MacBook Pro tips: Haal het maximale uit je apparaat!
0 Reacties
macbook pro tips

De MacBook Pro is een krachtige en veelzijdige laptop die geliefd is bij professionals en creatievelingen. Of je nu een nieuwe MacBook Pro hebt gekocht of al een tijdje gebruikmaakt van dit geweldige apparaat, hier zijn enkele handige tips om het meeste uit je MacBook Pro te halen.

Pas de Touch Bar aan

De Touch Bar is een unieke functie van de MacBook Pro die contextuele bedieningselementen biedt op basis van de app die je gebruikt. Je kunt deze aanpassen aan je eigen voorkeuren door naar ‘Systeemvoorkeuren’ te gaan, vervolgens naar ‘Toetsenbord’ en ‘Aanpassing Control Strip’. Hier kun je de bedieningselementen toevoegen, verwijderen of herschikken die je het meest gebruikt.

Gebruik Spaces voor betere productiviteit

Spaces is een handige functie waarmee je meerdere virtuele bureaubladen kunt maken op je MacBook Pro. Hiermee kun je verschillende werkgebieden organiseren voor verschillende taken of projecten. Ga naar ‘Mission Control’ in ‘Systeemvoorkeuren’ om Spaces in te schakelen en aan te passen volgens jouw behoeften.

Maak gebruik van Siri

Siri is jouw persoonlijke assistent op de MacBook Pro. Je kunt Siri vragen stellen, taken laten uitvoeren, herinneringen instellen en nog veel meer. Activeer Siri door op het Siri-pictogram in de menubalk te klikken of door de Siri-toets op het toetsenbord ingedrukt te houden.

Beheer je opslagruimte

De MacBook Pro heeft mogelijk een beperkte opslagruimte, vooral als je een model met een kleinere SSD hebt. Zorg ervoor dat je regelmatig controleert welke bestanden en apps veel ruimte in beslag nemen en verwijder wat je niet meer nodig hebt. Je kunt ook gebruikmaken van cloudopslagdiensten om bestanden extern op te slaan en ruimte vrij te maken op je MacBook Pro.

Gebruik Time Machine voor back-ups

Het is altijd belangrijk om regelmatig back-ups te maken van je MacBook Pro, zodat je jouw gegevens kunt herstellen in geval van verlies of beschadiging van je apparaat. Time Machine is de ingebouwde back-upfunctie van macOS en maakt automatisch back-ups van al jouw bestanden naar een externe harde schijf of netwerkopslag.

Met deze handige tips kun je het maximale uit jouw MacBook Pro halen en genieten van een naadloze ervaring. Ontdek alle mogelijkheden die dit krachtige apparaat biedt en maak jouw werk- en creatieve taken nog efficiënter!

 

5 Veelgestelde Vragen over Macbook Pro Tips: Onderhoud, Batterijduur, MacOS-versie, Prestaties en Nuttige Apps

 1. Hoe kan ik mijn MacBook Pro het beste onderhouden?
 2. Wat zijn de beste tips om de batterijduur van mijn MacBook Pro te verlengen?
 3. Welke MacOS-versie is geschikt voor mijn MacBook Pro?
 4. Welke instellingen moet ik aanpassen om de prestaties van mijn MacBook Pro te verbeteren?
 5. Wat zijn de meest nuttige apps voor mijn MacBook Pro?

Hoe kan ik mijn MacBook Pro het beste onderhouden?

Het onderhouden van je MacBook Pro is essentieel om ervoor te zorgen dat het apparaat optimaal blijft presteren en een lange levensduur heeft. Hier zijn enkele tips om je MacBook Pro goed te onderhouden:

 1. **Houd je MacBook Pro schoon**: Maak regelmatig de buitenkant van je MacBook Pro schoon met een zachte, pluisvrije doek. Vermijd het gebruik van schurende materialen of agressieve reinigingsmiddelen. Gebruik een microvezeldoekje om het scherm voorzichtig schoon te maken.
 2. **Houd de poorten vrij van stof en vuil**: Controleer regelmatig of er geen stof, vuil of andere deeltjes in de poorten van je MacBook Pro zitten. Gebruik indien nodig een zachte borstel of perslucht om ze voorzichtig schoon te maken.
 3. **Zorg voor goede ventilatie**: Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen van je MacBook Pro niet geblokkeerd zijn. Dit helpt oververhitting te voorkomen en zorgt ervoor dat je apparaat goed kan afkoelen tijdens intensief gebruik.
 4. **Houd software up-to-date**: Zorg ervoor dat je regelmatig de nieuwste software-updates installeert op je MacBook Pro. Deze updates bevatten vaak bugfixes, beveiligingsverbeteringen en prestatie-optimalisaties.
 5. **Gebruik een beschermhoes of sleeve**: Als je jouw MacBook Pro vaak meeneemt, overweeg dan het gebruik van een beschermhoes of sleeve om krassen en stoten te voorkomen. Dit helpt ook om stof en vuil buiten te houden wanneer je het apparaat niet gebruikt.
 6. **Beheer je opslagruimte**: Zorg ervoor dat je voldoende vrije ruimte op je harde schijf of SSD hebt. Een volle schijf kan de prestaties van je MacBook Pro negatief beïnvloeden. Verwijder regelmatig onnodige bestanden en gebruik cloudopslagdiensten om ruimte vrij te maken.
 7. **Maak regelmatig back-ups**: Back-up regelmatig al je belangrijke bestanden en gegevens om verlies te voorkomen in geval van een storing of onverwachte gebeurtenissen. Gebruik hiervoor de ingebouwde Time Machine-functie of andere betrouwbare back-upoplossingen.

Door deze onderhoudstips in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat jouw MacBook Pro in optimale staat blijft en probleemloos blijft functioneren gedurende vele jaren.

Wat zijn de beste tips om de batterijduur van mijn MacBook Pro te verlengen?

De batterijduur van je MacBook Pro optimaliseren is essentieel om langer zonder opladen te kunnen werken. Hier zijn enkele tips om de batterijduur van je MacBook Pro te verlengen:

Helderheid en energiebesparing

Verlaag de helderheid van het scherm tot een comfortabel niveau. Daarnaast kun je energiebesparende instellingen activeren door naar ‘Systeemvoorkeuren’ te gaan, vervolgens naar ‘Energiebeheer’ en ‘Batterij’. Schakel hier de optie ‘Schakel automatisch grafische kaart in’ uit.

Sluit ongebruikte apps en processen af

Hoe meer apps en processen er actief zijn, hoe meer energie er wordt verbruikt. Sluit onnodige apps en processen af om de belasting op de batterij te verminderen. Gebruik ook de Activiteitenweergave (te vinden in de map ‘Hulpprogramma’s’) om te controleren welke apps veel energie verbruiken.

Schakel Bluetooth en Wi-Fi uit

Wanneer je Bluetooth of Wi-Fi niet gebruikt, schakel deze dan uit via het menu bovenaan het scherm of via het bedieningspaneel in ‘Systeemvoorkeuren’. Dit voorkomt onnodig stroomverbruik.

Minimaliseer externe apparaten

Externe apparaten zoals USB-apparaten, externe harde schijven en accessoires kunnen de batterijduur van je MacBook Pro beïnvloeden. Ontkoppel ongebruikte externe apparaten om energie te besparen.

Schakel visuele effecten uit

Visuele effecten zoals animaties en overgangen kunnen de prestaties van je MacBook Pro beïnvloeden en daarmee ook de batterijduur verminderen. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’, vervolgens naar ‘Toegankelijkheid’ en schakel onder het tabblad ‘Weergave’ de optie ‘Verminder beweging’ in.

Sluit ongebruikte tabbladen en apps

Het hebben van veel geopende tabbladen in je webbrowser of ongebruikte apps kan de batterijduur verminderen. Sluit onnodige tabbladen en apps om het energieverbruik te verminderen.

Kalibreer je batterij regelmatig

Kalibreer je MacBook Pro-batterij regelmatig om ervoor te zorgen dat de batterijstatusindicator nauwkeurig is. Laat hiervoor de batterij volledig leeglopen totdat de MacBook Pro automatisch uitschakelt en laad deze vervolgens volledig op zonder onderbreking.

Door deze tips toe te passen, kun je de batterijduur van je MacBook Pro optimaliseren en langer genieten van draadloos werken zonder dat je constant hoeft op te laden.

Welke MacOS-versie is geschikt voor mijn MacBook Pro?

Om te bepalen welke macOS-versie geschikt is voor jouw MacBook Pro, moet je rekening houden met het model en het bouwjaar van je apparaat. Hier zijn de compatibele macOS-versies voor verschillende MacBook Pro-modellen:

 1. MacBook Pro (eind 2020 en nieuwer): Deze modellen worden geleverd met macOS Big Sur voorgeïnstalleerd en ondersteunen ook toekomstige macOS-updates.
 2. MacBook Pro (2019): Deze modellen ondersteunen macOS Catalina (10.15) en kunnen ook worden bijgewerkt naar macOS Big Sur (11.0).
 3. MacBook Pro (2016-2018): Deze modellen ondersteunen macOS Mojave (10.14) en kunnen worden bijgewerkt naar macOS Catalina (10.15) of macOS Big Sur (11.0).
 4. MacBook Pro (eind 2012-2015): Deze modellen ondersteunen macOS High Sierra (10.13) en kunnen worden bijgewerkt naar macOS Mojave (10.14) of macOS Catalina (10.15). Ze zijn echter niet compatibel met de nieuwste versie van macOS Big Sur.

Het is belangrijk om te controleren welk model en bouwjaar je MacBook Pro heeft voordat je een upgrade uitvoert naar een nieuwe versie van macOS om ervoor te zorgen dat deze compatibel is met je apparaat. Je kunt deze informatie vinden door op het Apple-menu te klikken, ‘Over deze Mac’ te selecteren en vervolgens op ‘Meer info’ te klikken.

Daarnaast is het altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de minimale systeemvereisten van de gewenste macOS-versie voordat je een upgrade uitvoert. Dit zorgt voor een soepele en optimale prestatie van je MacBook Pro.

Welke instellingen moet ik aanpassen om de prestaties van mijn MacBook Pro te verbeteren?

Als je de prestaties van je MacBook Pro wilt verbeteren, zijn er een paar instellingen die je kunt aanpassen. Hier zijn enkele belangrijke aanpassingen die je kunt maken:

 1. **Energie-instellingen**: Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ en vervolgens naar ‘Energie’. Kies voor de optie ‘Batterij’ of ‘Netsnoer’ en pas de schuifregelaar aan om te bepalen hoe snel je MacBook Pro in de sluimerstand gaat. Door dit aan te passen, kun je de batterijduur verlengen of juist zorgen voor betere prestaties.
 2. **Grafische prestaties**: Als je MacBook Pro beschikt over een dual-graphicsysteem (met zowel een geïntegreerde als een discrete grafische kaart), kun je ervoor kiezen om altijd gebruik te maken van de discrete grafische kaart voor betere grafische prestaties. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’, vervolgens naar ‘Energiestand’ en vink het vakje ‘Automatische grafische schakeling’ uit.
 3. **Schijfopruiming**: Een opgeruimde harde schijf kan bijdragen aan betere prestaties. Maak regelmatig gebruik van de ingebouwde tool ‘Schijfhulpprogramma’ om onnodige bestanden en mappen te verwijderen, zoals cachebestanden, tijdelijke bestanden en oude back-ups.
 4. **Activiteitenweergave**: Gebruik de ‘Activiteitenweergave’ (te vinden in de map ‘Hulpprogramma’s’) om te zien welke apps of processen veel systeembronnen gebruiken. Hierdoor kun je bepalen welke apps je mogelijk moet sluiten om de prestaties van je MacBook Pro te verbeteren.
 5. **Software-updates**: Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versie van macOS en de bijbehorende apps hebt geïnstalleerd. Software-updates bevatten vaak bugfixes en optimalisaties die de prestaties kunnen verbeteren.
 6. **PRAM en SMC resetten**: In sommige gevallen kan het resetten van het PRAM (Parameter Random Access Memory) of SMC (System Management Controller) helpen bij het oplossen van prestatieproblemen. Raadpleeg de officiële Apple-ondersteuningspagina voor gedetailleerde instructies over hoe je deze resets kunt uitvoeren.

Het is belangrijk op te merken dat het aanpassen van deze instellingen invloed kan hebben op andere aspecten, zoals batterijduur of grafische prestaties. Experimenteer dus voorzichtig en kijk welke instellingen het beste werken voor jouw specifieke behoeften en gebruiksscenario’s.

Wat zijn de meest nuttige apps voor mijn MacBook Pro?

Er zijn talloze nuttige apps beschikbaar voor de MacBook Pro, afhankelijk van jouw behoeften en interesses. Hier zijn enkele populaire en veelgebruikte apps die je kunt overwegen:

 1. Google Chrome: Een snelle en veelzijdige webbrowser die je toegang geeft tot het internet met handige functies zoals tabbladbeheer, bladwijzersynchronisatie en uitbreidingen.
 2. Microsoft Office 365: Een suite van productiviteitsapps, waaronder Word, Excel en PowerPoint, waarmee je professionele documenten kunt maken, spreadsheets kunt bewerken en presentaties kunt ontwerpen.
 3. Adobe Creative Cloud: Een verzameling creatieve apps zoals Photoshop, Illustrator en InDesign voor grafisch ontwerp, fotobewerking en videobewerking.
 4. Evernote: Een notitie-app waarmee je ideeën kunt vastleggen, notities kunt organiseren, takenlijsten kunt maken en belangrijke informatie kunt opslaan om georganiseerd te blijven.
 5. Slack: Een communicatieplatform voor teams waarmee je gemakkelijk berichten kunt uitwisselen, bestanden kunt delen en projecten samenwerkt.
 6. 1Password: Een wachtwoordbeheerder die al jouw inloggegevens veilig opslaat en automatisch invult wanneer je ze nodig hebt.
 7. Spark: Een intuïtieve e-mailclient met slimme inboxorganisatie, e-mailtracking en integratie met andere productiviteitstools.
 8. Notion: Een alles-in-één productiviteitsapp waarmee je notities kunt maken, takenlijsten kunt beheren, projecten kunt plannen en samenwerken met anderen.
 9. Final Cut Pro: Een krachtige videobewerkingssoftware voor professionele videoproductie en postproductie.
 10. OmniFocus: Een geavanceerde takenbeheerapp waarmee je projecten kunt organiseren, deadlines kunt bijhouden en jouw workflow kunt optimaliseren.

Dit is slechts een greep uit de vele apps die beschikbaar zijn voor de MacBook Pro. Het is altijd handig om te kijken naar jouw specifieke behoeften en interesses om de meest geschikte apps te vinden die jouw productiviteit, creativiteit en entertainment verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.